Freestyledebut och personsök

I lördags fick vi äntligen chans att åka på freestyletävling! Vi efteranmälde oss 1 vecka innan så det blev lite knappt om tid att träna men fick till 3 träningspass med Julia i alla fall. Första halvan av programmet hade vi gjort innan så det var bara sista halvan som skulle läras in. I torsdags hade vi en riktigt dålig träning både jag och Julia där hundarna var sega och ofokuserade så man fick tänka att dåligt genrep brukat betyda lyckad premiär. Vi styrde mot Stockholm södra BK på morgonen och lyckades komma dit i någorlunda tid trots att jag var kartläsare 😛 Dock blev det lite stressigt då banvandring börjat innan vi hunnit ställa upp buren, så det var bara att skynda på och in på planen för att gå igenom programmet lite fort. Vi hade startnummer 5 vilket var skönt för då slapp sitta nervös allt för länge. Innan start testade jag bara hans fokus för att se så han var med vilket han var då detta var första tävlingen på någon annan brukshundsklubb än hemmaklubben. Det blev vår tur väldigt snabbt och han fick ligga utanför ringen tills vi blev inropade så det blev en så lik ingång på plan som det brukar vara på träning. Programmet gick bra, jag bestämde mitt i att strunta i några slalomsteg och gå fot istället för det gick lite segt och detta var vad vi hade haft problem med på träningen. Sen hade han lite problem att komma in i front sidostegen vilket var synd då han brukar göra så himla snygga sådana. Jag snurrade lite tidigt vid ett ställe och tajmingen blev inte alltid så bra men annars gick det bra, blev ju segare än vanligt vilket inte är så konstigt då det var sjukt varmt. Men är supernöjd med

  • att han inte någon gång hade fokus på något annat än mig, inga nosar i marken.
  • att han kunde prestera trots att det var så varmt.
  • att andra halvan som vi bara tränat på tre gånger funkade bäst.
  • att vi hade kul!
  • att vi gick därifrån med en positiv känsla

Extra bonus var att det gick så bra poängmässigt också! Poängmässigt blev det 24,25 med delpoäng 8,10 8,00 och 8,15 vilket betyder uppflytt till klass 2 och det räckte till en tredjeplats 😀 Fina priser och en fin rosett fick han! Nu är vi peppade för mer tävlande.

IMG_1346

 

Söndag fick bli vilodag men idag var det träning igen som gällde. Idag gick vi ut med Emma med Chico och Julia med Lucifer och testade personsök något jag tror Laban skulle älska eftersom han tycker om att spåra och älskar männniskor. Emma har gjort detta tidigare så hon fick vara instruktör. Laban fick testa fast i mycket mindre ruta än vad det skulle vara på tävling. I början hade han lite svårt att inte spåra, han sprang förbi Julia som var figurant och längs Julias spår från när vi vallade av rutan. Vi gjorde det lite lättare och på slutet fick vi till det ganska bra för man såg att han höjde näsan och inte gick efter spår. Han verkade i alla fall tycka det var jättekul 🙂 Ska vi definitivt testa mer i  framtiden.

Väntar på sin tur i sökskogen:

IMG_1363

 

 

 

Leave a comment